W ostatnich latach produkcja trzody chlewnej przekształciła się w przemysł o bardzo wysokim kapitale. Do dziś głównym problemem producentów i hodowców trzody chlewnej jest jak najlepsze wykorzystanie paszy i jej składników odżywczych do produkcji wysokiej jakości chudego mięsa.
Producenci wieprzowiny na całym świecie muszą wydajnie produkować chudą wieprzowinę wysokiej jakości, której oczekują konsumenci, aby zachować konkurencyjność. Dlatego tempo wzrostu chudego mięsa, wydajność chudego mięsa i całkowity koszt produkcji na jednostkę chudego mięsa są ważnymi cechami na przyszłość.
Dla hodowców trzody chlewnej poszukujących chudego mięsa, MeKo Protelean:
- jest optymalizatorem białka, który poprawia jego syntezę
- wytwarza dodatkowe chude mięso z tuszy
- obniża wydalanie azotu
- pomaga w budowaniu mięsa standardowego na rynku.
Mechanizm DZIAŁANIA PREPARATU
Fitoskładniki zawarte w Protelean wpływają na IGF-I, który jest jednym z silnych czynników wzrostu związanych z szeroką gamą procesów anabolicznych. Biologiczne działania IGF-I są kontrolowane głównie przez jego specyficzne dla komórki receptory. Aktywne składniki Protelean wpływają na ekspresję tych receptorów na poziomie molekularnym poprzez m-RNA w komórkach, szczególnie w żołądku, dwunastnicy i tkance mięśniowej. Ten ukierunkowany na IGF mechanizm wyzwalany przez Protelean ma długoterminowy wpływ na replikację i różnicowanie komórek w tkance mięśniowej tuczników.