Kwasica żwacza to najczęściej odnotowywana choroba metaboliczna bydła, powodująca niestabilność ekosystemu żwacza przez wprowadzenie do dawki nadmiernej ilości łatwo fermentujących węglowodanów. Szczególnie narażone na tę jednostkę chorobową są krowy w okresie okołoporodowym, które przestawiamy z dawki zasuszeniowej (opartej na paszach objętościowych) na wysoko energetyczną dawkę laktacyjną (zawierającą duże ilości pasz treściwych). Dlatego też najważniejszym elementem profilaktyki tego schorzenia w okresie okołoporodowym jest zwiększenie pobierania paszy przed wycieleniem.
X
-
KATEGORIE
-
Preparaty dla Cieląt
-
Preparaty dla Bydła
-
Higiena i pielęgnacja wymion
-
Profilaktyka wymienia
-
Zasuszanie krów wysokowydajnych
-
Uzupełniające niedobory Energii, Ketoza
-
Profilaktyka kwasicy żwacza
-
Apetyt u krów
-
Komórki somatyczne
-
Uzupełniające niedobory wapnia
-
Przeciwbiegunkowe dla bydła dorosłego
-
Stłuszczenie wątroby
-
Uzupełniające niedobory witaminowe
-
Rozród
-
Lizawki
-
Pasze i koncentraty dla krów wysokowydajnych
-
Naturalne zakiszacze do kukurydzy, lucerny, traw, sorgo
-
Higiena ściółki
-
Dezynfekcja racic i kopyt zwierząt hodowlanych
-
Higiena i pielęgnacja wymion
-
Preparaty dla Opasów
-
Preparaty dla Cieląt
-
Problematyka
- Kontakt z nami
- Sklep